Psalm 390 Tryggare kan ingen vara

har vandrat med mig genom livet och betyder väldigt mycket för mig fortfarande.

Jag har ekumeniken i blodet och generna. Min farmor, farfar och min far hade baptismen i sina gener och blod och mormor, morfar och min mamma hade det evangelisk lutherska i sina gener och blod.  Mitt föräldrahem bestod av två bostäder. I den ena ändan av huset bodde farmor och farfar och den andra ändan bodde jag och mina föräldrar. Farfar dog innan jag föddes, så honom har jag aldrig träffat. Min farmor var medlem och aktiv i Forsby baptistförsamling.

Jag började i söndagsskola redan i 3-4-års ålder. Det var min farmor som förde mig till söndagsskolan och det var till den evangelisk lutherska församlingens söndagsskola i Forsby bykyrka i Forsby, trots att baptisterna i Forsby hade en egen söndagsskola. Säkert hade hon och mina föräldrar diskuterat val av söndagsskola.

Som minne från söndagsskolan fick jag redan 27.5.1973 en alldeles egen Barnens Sångbok med Söndagsskolsånger vid terminens våravslutning. Det var som julafton för mig att få denna sångbok. Jag hade sett att de äldre i söndagsskolan hade en egen och hade nog avundsjukt sett på dem som fick ha en alldeles egen sångbok. Då var jag endast 5 år gammal. Den har röda plastpärmar och jag har den kvar i min ägo. I denna sångbok har Tryggare kan ingen vara nummer 144 och jag har sjungit den flitigt, eftersom sångboksbladen där är riktigt nötta och i registerförteckningen i sångboken har jag streckat under nummer 144 med blyertspenna.

Lina Sandell skrev denna psalm år 1855. Psalmens ord innehåller bärande krafter och ger mig fortfarande trygghet i livet.

Helena Joskitt

MIN ÖNSKEPSALM i psalmboken