JOULUPOLKU: USKO, TOIVO ja RAKKAUS

 

1. (Salon Freestyle)

Useissa  kaupungeissa on ollut tapana asettaa ikkunoille kynttilöitä valaisemaan joulukirkossa kävijöiden tietä.  Myöhemmin alettiin myös ripustaa  portteihin ja aitoihin lyhtyjä ,   jotka oli suunnattu viistosti kaduille.  Joululyhdyt olivat erimuotoisia .  Tavallisin on ollut tähtimalli, joka symboloi tähteä, joka johti Itämaan tietäjät Betlehemiin.   Pietarsaaressa tapa on ollut erittäin yleinen koko  1800-luvun ajan ja luultavasti se on esiintynyt jo 1700-luvulla.  

On Jouluyö                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Sitaatit   Guy Björklundin tekstistä  Pietarsaaren historia osa V

 

 

 

2. (Lenas Shop)

Jo 1700- luvulla pietarsaarelaisten jouluun liittyi kaupungin ja lähikylien nuorten jouluajo hevosilla katuja ylös ja alas metelöiden ja karahkoilla kapeiden katujen varsilla olleiden talojen ikkunoita ja seiniä hakaten. Ajo keskittyi toiseen joulupäivään eli Tapaninpäivään, jolloin maalta tulleiden nuorten valjakot  muodostivat pitkiä karavaaneja.

Marian kehtolaulu Egyptissä 

Sitaatti  Pekka Toivasen tekstistä kirjassa Yhteistyöllä tuloksiin Säästöpankki Deposita

 

 

 

3. (Monmari)

Entisaikaan on Pietarsaaressakin julistettu joulurauha raatihuoneelta samoin kuin muissakin kaupungeissa.  Kaupungin  raatihuoneen ikkunat   koristeltiin erilaisin lipuin, kaupungin  molemmat rummunlyöjät  olivat toimessaan ja   pormestari julisti  joulurauhan raatihuoneen parvekkeelta.  Joulurauhan julistamisen tarkoituksena oli mm muistuttaa asukkaita joulun ajan tavallista ankarimmista säännöistä.  Joulupyhinä tehtyjä rikoksia pidettiin tavallista törkeämpinä ja niistä annettiin tavallista ankarampi, yleensä kaksinkertainen rangaistus.

Enkellaulu kajahtaa

Sitaatit   Guy Björklundin tekstistä  Pietarsaaren historia osa V

 

 

 

4. (Jakobstads Bokhandel)

Pietarsaaren joulunviettoon kuuluu perinne hälventää  talven pimeyttä valaistuilla ristillä, ankkurilla ja sydämellä - usko, toivo ja rakkaus symboleilla.  Tiedetään että symbolit ovat olleet käytössä jo 1850- luvulla, mutta silloin Isonkadun yllä oli  kaksi ristiä ja ankkuri niiden välissä.  Varmuudella tiedetään että vuonna 1913, kun symbolit voitiin sähköistää oli sydän mukana.  Symbolit yritettiin   korvata joulukuusella,  joka  sijoitettiin torille  vuosina 1906 ja 1907, mutta kaupunkilaiset vaativat  joulukatunsa takaisin ja saivatkin tahtonsa läpi. Vuonna 1908 sai joulukuusi väistyä ja  joulusymbolit ripustettiin uudelleen. Vasta vuonna 1969  joulukuusi  pystytettiin uudelleen torille. 

Taivas sylissä

Lähteet: Kristina Lundström -Björkin teksteistä    Usko, Toivo ja Rakkaus 

 

 

 

5. (Öström)

Eräs vanha ja Pietarsaaressa melko pitkään  elänyt perinne  oli staffanssjungningen eli tapa pukeutua toisena joulupäivänä tiernapojiksi ja kulkea taloissa laulamassa joululauluja.. Tiernapojat olivat yleensä köyhiä tai vähävaraisia poikia, jotka kokoontuivat pieniin ryhmiin ja kiersivät sitten taloissa laulamassa. Sillä tavoin pojat keräsivät  rahaa tai "joulupöydän herkkuja", kuten leipää, kakkua ja täytekakkua ym. Illan päätteeksi rahat ja lahjat jaettiin tasan osallistujien kesken.

Ave Maris Stella

Sitaatit   Guy Björklundin tekstistä  Pietarsaaren historia osa V

 

 

 

6. (Jakobstads Musik-Pietarsaaren Musiikki)

 

Virsi 43  On kirkas aamutähti nyt

Oi Jeesus, Herra kunnian,

sinussa, poika Marian,

saan nähdä Jumalani.

Liljaksi kutsun sinua,

sanasi on kuin hunaja

ja voima matkallani.

Jeesus Kristus,

hoosianna! Taivaan mannaa

eteen kannat,

pöydässäsi syödä annat.

 

On pyhäjouluyö

 

 

 

7. Pietarsaaren kirkko

 

Joulu evankeliumi